
Decennia geleden probeerden bedrijven zich, vaak met succes, te onderscheiden met het bieden van ‘service’. Totdat iedereen dat ging doen en service een containerbegrip werd. Wie tegenwoordig geen service biedt kan beter wat anders gaan doen. Vandaag de dag is ‘innoveren’ het nieuwe service bieden. Iedereen doet het en je moet van goede huize komen om die belofte ook waar te maken. Gelukkig zijn er innovaties waarvan je kunt zeggen: ‘Hadden we die maar veel eerder gehad’. Intelligent cameratoezicht is er zo een.
‘Kraan down alert’
De objecten in deze tweede blog van de reeks ‘gekke apparaten’ die we bij Sycada volgen, zijn dus eigenlijk niet zozeer gek als wel bijzonder. Dankzij slimme algoritmes kunnen smart cameras de centralist of operator ondersteunen in het beoordelen van camerabeelden. Ze zijn bijvoorbeeld in staat om aan te geven of er zich personen in een verboden zone begeven, in een bepaalde richting lopen of een tijd rondhangen in een risicozone. Hierdoor zal de operator geen relevante beelden over het hoofd zien. Vergelijkbare bedrijven in Amerika zeggen al met gezichtsherkenning te werken, verlaten pakketjes en rugzakken te herkennen en bijvoorbeeld opvallende verkeersbewegingen te signaleren.
Sycada verzorgt voor leveranciers van dergelijke camerasystemen de tracking & tracing en de status- en inzetbaarheidsgegevens. Voor de mobiele camerakranen van beveiligingsexpert Hillson werd daar nog een ‘kraan down alert’ aan toegevoegd. Wederom een fraai voorbeeld van hoe GPS-data kunnen worden verrijkt met zaken als operationele draaiuren en remote diagnostiek van onbemand apparatuur. Wat meteen een einde maakt aan de ‘slapeloze nachten’ bij apparatuur in het veld. Mocht er onverhoopt iets fout gaan, dan is een monteur met de juiste instructies zo ter plaatse.
JFK-mysterie
De voorspellende waarde van genoemde camera’s kan trouwens veel ellende voorkomen en zelfs levens redden. Die zouden tijdens de beide Wereldoorlogen zeer gewild zijn geweest, of meer recent in Nice en tijdens Koninginnedag 2009 in ons eigen Apeldoorn. En wie weet was het JFK-mysterie dan allang opgelost. Bij andere toepassingen zouden we juist nog wel even geduld kunnen hebben. Zo krijgen sommige medewerkers van de Japanse elektronicafabrikant Hitachi in een aantal magazijnen al opdrachten van een AI-systeem (Artificial Intelligence). Deze kunstmatige intelligentie analyseert continu hoe het personeel werkt. Als een werknemer een efficiënte manier heeft gevonden om een bepaalde taak uit te voeren, zorgt de AI ervoor dat ook anderen zo gaan werken. Over minder efficiënt werken wordt niets gezegd en al helemaal niet over wat met die informatie wordt gedaan.
Bij Sycada zijn we zoals u weet niet vies van technologie maar zullen we altijd de regie houden zodat de doemdenkers, die bang zijn voor overheersing van de mens door machines, nooit gelijk krijgen. En we nooit met z’n allen hoeven te verzuchten: ‘Hadden we dat maar nooit gedaan’...